Pallontallaajat.net
Valikko

Hurmaavan huumaava Hanoi

2018

Postaus on julkaistu ensimmäisen kerran 24.11.2016 vanhassa blogissa.


Vietnamin ensimmäinen oikea kohde oli kuuma ja kaoottinen Hanoi!

Pääkaupunki sijaitsee Pohjois-Vietnamissa ja on maan toiseksi suurin yli yhdeksällä miljoonalla asukkaallaan. Joku on varmaan joskus kuullut mainittavan Hanoin liikenteestä? Niitä mopoja on aivan kaikkialla ja joka sekunti saa olla varuillaan vilkaisemassa vasemmalle, oikealle, olan yli, 30 sentin päähän, kaikkialle…

Me saavuttiin melko raskaan matkan teon jälkeen Hanoihin ja ensimmäinen päivä meni aivan koomassa. Kärsin väsymyksen aiheuttamasta känkkäränkästä, päänsärystä ja vatsavaivoista, joten linnoittauduttiin meidän tavallista ylellisempään hotellihuoneeseen nukkumaan ja katsomaan vietnamilaisia tv-ohjelmia. Hyvin pian löydettiin HBO:n ja Cinemaxin leffakanavat… Okei kyllähän me poistuimme tietysti etsimään ruokaa, mutta kaikki se liikenne ja hälinä olivat äkkiseltään vähän liikaa. Kontrasti letkeän Laosin ja Hanoin välillä oli suuri ja löi vasten kasvoja, joten totuttauduimme vieraan kaupungin meininkiin hissuksiin.

Hiljalleen ja lähes huomaamatta tulimme sinuiksi kadulla pörräävien mopojen kanssa ja tien ylitys alkoi sujua ilman sen suurempia kuumotuksia. Kaupunki on tietenkin suuri, eikä meillä ollut rohkeutta hypätä pyörän selkään, joten ensin  tutustuimme Hanoihin lähinnä jalan eli vanhaa kaupunkia ja sen lähikulmia tuli kierrettyä. Muutaman kerran tutkimme bussikarttoja, hyppäsimme menopeliin ja painelimme menemään kaupungin toiselle laidalle! Suosittelen totisesti käyttämään puoli-ilmaista julkista liikennettä, sillä busseilla liikkuminen osoittautui yllättävän helpoksi.

Olen yrittänyt muistella millaisia ennakkoluuloja ja odotuksia mulla oli Hanoita kohtaan aiemmin, mutta pitää ehkä myöntää, että kaupunki oli täysin vieras. Toki olin kuullut pähkähullusta liikenteestä ja ihmismäärästä, joiden vuoksi saatoin kuvitella kaupungin sotkuiseksi ja ehkä jopa epämiellyttäväksi. Oli mitä oli, kaikki tällaiset ajatukset sai laittaa uusiksi, sillä Hanoi oli älyttömän viihtyisä kaupunki! Kaunista arkkitehtuuria, paljon vehreitä puistoja, suihkulähteitä ja patsaita… Jos vain olisi ollut enemmän aikaa ja vähemmän lämpöasteita (joo, lämpömittari näytti päivittäin 38 asteen lukemia), olisi puistoihin ollut ihanaa istahtaa piknikille.

Mitä muuta Hanoista?

No keskityimme tietysti taas ruokailuun ja löysin sammumattoman rakkauden Bun Cha-lihapullia kohtaan. Kuola alkaa valua, kun muistelee tätä ruokailua.

Hanoissa keskityimme lisäksi olueen! Kyseessähän on tietysti Bia hoi-olut, jonka sanotaan olevan maailman halvinta bisseä ja kyseisen virkistysjuoman nauttiminen tapahtuu siten, että valitse kadun varrelta värikkään muovituolin ja kiekaiset “BIA HOI” niin kuin tyhjästä ilmestyy noin 0,25€ maksava tuoppi. Melko rentouttavaa istua vailla kiireitä siinä kadun varressa seuraamassa ihmisvilinää.

Kolmantena vinkkinä Hanoin sadat ja taas sadat kahvilat, joista löytyy myös jänniä jääteekokeiluja. En ihmettele jos iskee paniikki ajan loppumisesta kesken, sillä ruokaa ja juotavaa on liikaa yhdelle reissulle.

Toki meillä oli jotain oikeatakin tekemistä, sillä hommasimme Hanoista viisumit Kiinaan. Se oli ehkä vähän stressaavaa, sillä  kaiken maailman liitteitä piti hankkia, suunnitelmia satuilla ja maksuja maksella, mutta todellisuudessa asia hoitui iisisti. Meiltä puuttui jonkin verran vaadittavia liitteitä ja matkasuunnitelma oli aivan nysä, mutta kappas vain, kyllä se viisumi sieltä tipahti!

Viimeisenä rehellinen lomaselfie: perkeleen hiki 24/7, jopa istuessa. Ja nuo lomanäppylät, jotka ilmoittamatta ilmestyivät ja siihen jämähtivät. Kukapa ei haluaisi lomaansa viettää meikittömänä ja suihkunraikkaana, mutta turha toivo, jos naama alkaa näyttää samalta kuin 10 vuotta takaperin. Tämä riesa seurasi muuten kotiin asti.

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.