Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Elephant Nature Park - Vapaaehtoistyö norsuleirillä - Missä kerran kuljin
Pallontallaajat.net
Valikko

Elephant Nature Park – Vapaaehtoistyö norsuleirillä

2018

Postaus on julkaistu ensimmäisen kerran  28.9.2016 vanhassa blogissa.


Moniko on katsonut dokumentin nimeltä Tyke Elephant Outlaw?

Suosittelen avaamaan Netflixistä kyseisen pätkän, joka tulee itkettämään ja suututtamaan, mutta ennen kaikkea katsot norsuja ja niiden kustannuksella tarjottua viihdettä uudessa kriittisemmässä valossa. Muistuttaa hyvin miksi elefantit kuuluvat luontoon eivätkä sirkustelttoihin.

Noin tunnin ajomatkan päässä Chiang Maista sijaitseva Elephant Nature Park on arvostettu elefanttien suoja- ja vanhainkoti, jossa ei tarvitse pelätä joutuvansa todistamaan sirkustemppuja. Puistoon on pelastettu muualla kaltoin kohdeltuja ja loukkaantuneita norsuja ja täällä niillä on mahdollisuus parempaan sekö hieman luonnollisempaan elämään. Tilalta löytyy myös paljon pelastettuja kulkukoiria, -kissoja ja puhveleita, joten kyseessä on melkoinen eläintarha, jossa hellittäviä otuksia riittää.

Aasiassa on lukuisia norsuleirejä, osa paremmassa ja osa huonommassa maineessa, ja tämänkin keskuksen ympäristössä näytti samantyylisiä turistileirejä olevan. En perehtymättä tuomitse niitä, mutta kovin hyvää kuvaa ne eivät antaneet norsuratsastuksilla ja muilla turistien viihdytyksillä. Tämä oli syy miksi me valitsimme Elephant Nature Parkin, jossa vapaaehtoiset keskittyvät vain olennaiseen eli auttamaan ja oppimaan näistä mahtavista otuksista lisää.

Tämän kokoinen keskus ei pyöri itsekseen vaan suurin osa työntekijöistä on paikallisia, mutta apuna on jatkuvasti liuta turisteja. Vapaaehtoiset viipyvät keskuksessa parista päivästä jopa useisiin viikkoihin enkä yhtään ihmettele tänne jumahtamista. Meidän täällä viettämät pari päivää eivät riittäneet alkuunkaan ja varmaan olisimmekin jääneet avuksi vielä hetkeksi, mikäli reissuaikataulu ei olisi ollut niin tiukka. Tuntui hyvältä tehdä pieniä töitä ja asioita, joita tiesi muiden arvostavan ja joilla oikeasti oli merkitystä.

Ilmaistahan tämä vapaaehtoiseksi ryhtyminen ei ole, sillä nimenomaan näistä osallistumismaksuista kerätään varoja eläinten ja keskuksen ylläpitoon. Meidän osallistuminen kustansi 5,800thb eli noin 168€ per naama ja tällä summalla saimme vege/vegaaniset buffet-ruokailut kahdelle päivälle, yöpymisen ehkä reissumme parhaassa jättibungalowissa sekä unohtumattoman elämyksen. Meidän “työnkuvamme” oli nauttia, oppia, ruokkia ja kylvettää elefantteja eli kovin raskasta uurastus ei meillä lyhyesti vierailevilla ollut. Tosin alla kuvia kun valmistamme mm. riisistä ja banaaneista eläimille palloja raa’alla käsipelillä, joka osoittautui yllättävän raskaaksi ja hikiseksi puuhaksi.

Aika vain loppui totaalisesti kesken, sillä vähälle jäi mm. koiratarhan toimintaan perehtyminen sekä heidän arjessaan avustaminen. Onneksi yövyimme Cat Kingdomin läheisyydessä ja ehdimme aina ohimennen helliä ja rapsutella huomionkipeitä kissoja. En eläissäni ole nähnyt niin säälittäviä ja rakkaudenkaipuisia karvapalloja ja tunsinkin välillä turhautumista ajanpuutteesta. Oli kuitenkin lohdullista ajatella, että vapaaehtoisia tulee päivittäin lisää ja jokainen eläin saa varmasti vielä osakseen ansaitsemaansa huomiota.

Entäpä vapaa-aika keskuksessa? Eläimet menevät pimeyden laskeuduttua levolle, mutta vapaaehtoiset kokoontuvat yhteen ja reissutarinoita jaetaan puoli-ilmaisen bissen äärellä. Täällä vallitsee jännä levollinen tunnelma ja meidänkin ryhmässä oli suuresta ikähaitarista huolimatta loistava tiimihenki. Ensimmäistä kertaa kirosin ja häpesin mun heikkoa kielitaitoa, sillä olisin halunnut olla osana keskustelua enkä vain kuunnella ja naureskella sivusta. Toivon, ettei Mika vaivaantunut mun hiljaisuudesta, sillä hän joutui monet kerrat yksin kertomaan meidän reissusta ja elämästä. No, tämän häpeän muistelu oli taas pieni potku omalle perseelle ja aionkin hakea kirjastosta muutamat oppikirjat sekä tsekkailla jospa jossain kielikurssilla olisi tilaa.

Elefantti on niin vaikuttava otus, että jokaisen tulisi se kohdata silmästä silmään ja mieluiten juuri tällä tavalla. En ole koskaan ollut mikään luonto- tai eläinaktivisti, mutta kyllä tämä kokemus mussa jotain liikautti oikeaan suuntaan ja haluankin vedota jokaiseen turistiin, että harkitkaa ja selvittäkää eläinkeskusten toimintaa ennen osallistumista.

Mutta tiivistetysti leiristä: MENKÄÄ ja OSALLISTUKAA!

 

 

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa

Follow this blog

Get every new post delivered right to your inbox.